Legges gamlehjemmet ned? Stort folkemøte på Folkets Hus Torsnes

Legges sykehjemmet og fritidsklubben ned kan skolen bli den neste institusjonen som forsvinner. Nå må alle i Torsnes mobilisere.

Følgende tekst er hentet fra Fredrikstadavisa Demokraten

Vil redde Torsnes fra å dø

UNGT INITIATIV
UNGT INITIATIV: Emmeli Heieren Hedvald (22) håper «hele Torsnes» innfinner seg på Folkets Hus onsdag kveld når kampen for å redde sykehjemmet og ungdomsklubben Drop-In dras i gang for fullt. (Foto: Privat)

– Legges sykehjemmet og fritidsklubben ned kan skolen bli den neste institusjonen som forsvinner. Nå må alle i Torsnes mobilisere!

12.11.2018 kl 16:00

  • Arne Børresen/ Erik Wiggo Larsen

Dét sier Emmeli Heieren Hedvald (22) som onsdag kveld ønsker å samle hele Torsnes til folkemøte om bygdas framtid.

Tvilsom sentralisering

Med 1300 medlemmer på Facebook-gruppa «La Torsnes leve» har universitets-studenten utfordret rådmannens budsjettforslag til gagns. Nå håper hun politikerne interesserer seg for folkets engasjement:

– Det snakkes om å skape mer aktivitet i utkantstrøkene. Budskapet er at innbyggerne skal ha sine tilbud der de bor. Men i virkeligheten er det akkurat det motsatte som skjer; myndighetene driver en snik-sentralisering som jeg mener får alvorlige konsekvenser for en utkant-bygd som f,eks Torsnes. For legger du ned sykehjemmet og ungdomsklubben har du med et pennestrøk tatt bort tjenestene som både de gamle og de unge nyter godt av. Detter betyr på sikt at bygda blir uattraktiv for både de som bor der og de som vurderer å flytte hit, uttaler den reflekterte 22-åringen til Demokraten.

– Hva kan konsekvensene bli?

– Konsekvensene kan bli at skolen og kirken kan bli de neste institusjonene som forsvinner. Skolen har jo i flere år allerede opplevd en elevtallsnedgang som er svært bekymringsfull, sier Heieren Hedvald til avisa.

Følges opp politisk

 – Hvordan vil onsdagens folkemøte bli fulgt opp?

  • Vi må forsøke å overbevise politikerne om at det er galt på alle måter å legge ned Torsnes Sykehjem og Drop-In – eller Fritid Torsnes som klubben nå heter. Flere folkevalgte, blant annet fra Frp, SV og MDG, har varslet at de vil delta på møtet. Så knytter det seg selvfølgelig stor spenning til hva Ap vil gjøre når rådmannens budsjettforslag skal behandles i partiets representantskap mandag 19. november. Men; vi håper dette går veien og at alle politikere innser at Torsnes er helt avhengig av å ha slike kommunale tilbud dersom bygda skal ha noen framtid, sier «La Torsnes leve»-talskvinnen bestemt.

– Kan ikke aksepteres

-Det er viktig og ha et sykehjem der folk bor og hvor brukerne har familien i nærheten. Vi kan ikke akseptere en nedleggelse av verken sykehjemmet eller ungdomsklubben.

Det sier lederen i Torsnes Ap-lag Ulf Berg som på vegne av partilaget har sendt standpunktet videre til Fredrikstad Ap.

– En av bygdas viktigste arbeidsplasser

– Vi er bekymret over forslaget til budsjett fra rådmannen: To av Torsnes sine viktigste institusjoner og samlingsteder for gamle og unge foreslås lagt ned, sier Berg og fortsetter:

– Torsnes Sykehjem er en av bygdas viktigste arbeidsplasser. Vi snakker om de eldres trygge sted i hverdagen.

Hva gjelder Drop In så snakker vi om av Fredrikstads største ungdomsklubber med massevis av besøkende hver fredag. Slik har det vært i over 30 år. Å legge ned- eller flytte ungdomsklubben som fungerer så bra vil være en hån mot bygda vår. Derfor håper vi – og forlanger – at budsjettkomiteen gjør om forslaget fra rådmannen slik at Torsnes Sykehjem og Drop In fortsetter å eksistere som før. I en liten bygd som Torsnes er det viktig og ha noen trygge holdepunkter som dette, poengterer Berg.